Cikkek

Pácolás? Lakkozás? Melyik a jobb?

A legnagyobb különbség a két eljárás között, hogy a pácolás tulajdonképpen a nyers fa színezése. Védőhatása nincs, bevonatot nem képez a fa felületén mint a például a lakk. A fa erezetét hangsúlyozza ki így nem olyan „unalmas” a felület. A pácolt felületet később lakkozhatjuk is ha akarjuk.

A lakkokat inreverzibilis ( nem megújítható ) bevonatnak is hívják. Kikeményedésük kétlépcsős folyamat eredménye és enyhe túlzással azt is mondhatjuk, hogy végérvényes bevonatnak tervezték. A fa pórusait a lakk eltömíti így a környezetből később nem szívja vissza a nedvességet a fa belsejébe. ( nem vetemedik a bútor )

A lakkot a felületre vagy szórópisztollyal vagy ecsettel lehet felhordani. Az otthoni javítások esetén figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy az ecsetes felhordás sokkal nehezebb és lassabb mint a szórásos módszer. A lassabban és változó rétegvastagságban felhordott lakk  miatt a felület egyenetlenebbül szárad  mint a gyári szórópisztolyos felhordás esetén, így a kapott felület minősége nem lesz olyan homogén mint gyári lakkozásé.

Kérdés? Hozzászólás? >>> Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.